KINDERCATECHESE OOSTENDE 15 JUNI 2019

 

 

 

 

Verslag kindercatechese 15 juni 2019

Thema: De schoonheid van de iconen

De iconen zijn de grootste erfenis van de eerste christenen die doorgegeven is doorheen de eeuwen.  De iconen creëren een goddelijke sfeer en herinneren  ons aan verschillende gebeurtenissen in de bijbel en vooral ook aan de belangrijkste personen van de bijbel.

Een icoon schilderen is niet gemakkelijk.  De persoon die een icoon begint te schilderen moet eerst vasten en heel veel bidden. Een icoon schilderen is een andere manier om met God te bidden. Vader Andreas begon samen met de kinderen te bidden en dan toonde hij de iconen van onze kerk om zo de kinderen van dichtbij de schoonheid van de iconen te laten zien.

De kinderen begonnen daarna de icoon van de Moeder Gods op glas te schilderen. Het gekleurde beeld begon te verschijnen op het glas en het was een vreemd gevoel: de Moeder Gods kwam dichter en dichter bij elk van ons. Het was te vergelijken met het gebed: hoe meer we bidden hoe meer we naderen tot God en op dezelfde manier, hoe meer we iconen schilderen, hoe dieper voelen we de goddelijke aanwezigheid. De sfeer was zo goed dat de volwassenen ook begonnen iconen te schilderen. Samen bidden en samen schilderen. Het was anders dan knutselen. Ik had de indruk dat God ons uitgenodigde om samen te schilderen.

Een uur later nodigde de mama  van Vader Andreas en Nina ons uit aan tafel. Een heel lekkere taart en pannenkoeken stonden op het menu. De iconen stonden naast ons op tafel en deze keer had ik de indruk dat we God uitnodigden om samen met ons te eten! Moeder Gods was naar ons aan het kijken vanuit alle hoeken van de tafel.

Het was een mooie namiddag vol met rust en de liefde van God die elk kind meenam naar huis onder de vorm van de schoonheid van hun eigen geschilderde icoon.

 

Verslag het catecheseteam.

No comments yet

Comments are closed