4e Zondag van de grote vasten – Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods

« Back to Events
Event:
4e Zondag van de grote vasten – Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods
Date:
25/03/2012 09:00
Category:
Updated:
10/02/2012
Venue:
Orthodoxe parochie HH. Konstantijn en Helena
Address:
Google Map
Ezelstraat 85, Brugge, Belgium

LITURGISCHE DIENSTEN:

Metten om 9.00u
Goddelijke Liturgie ca 10.00u

Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods

Goddelijke Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomos van Konstantinopel
Toon van de week: Toon 8  Feestevangelie: Lucas 1,39 – 49, 56

Lezingen van de dag:

Apostelezing: Hebr.2,11-18

[11] Want* Hij die heiligt en zij die geheiligd worden hebben allen één Oorsprong; daarom schrikt Hij er ook niet voor terug om hen zijn broeders te noemen, wanneer Hij zegt: [12] Ik zal uw naam verkondigen aan mijn broeders en uw lof zingen midden in de gemeente; [13] en opnieuw: Ik zal mij geheel op Hem verlaten; en nog eens: Hier ben Ik met de kinderen die God Mij gegeven heeft. [14] Omdat* ‘de kinderen’ mensen zijn van vlees en bloed, heeft Hij ons bestaan willen delen, om door zijn dood de vorst* van de dood, de duivel*, te onttronen, [15] en hen te bevrijden die door de vrees voor de dood* heel hun leven aan slavernij onderworpen waren. [16] Want het zijn niet de engelen van wie Hij zich het lot aantrekt, maar de nakomelingen van Abraham. [17] Vandaar dat Hij in alles aan zijn broeders gelijk moest worden, om een barmhartig en getrouw hogepriester te worden bij God en de zonden van het volk uit te boeten. [18] Omdat Hij zelf de proef van het lijden doorstaan heeft, kan Hij allen helpen die beproefd worden.

Evangelielezing : Lucas 1,24-38

[24] Niet lang daarna werd zijn vrouw Elisabet zwanger. Zij hield zich vijf maanden lang verborgen. Ze zei: [25] ‘Dit heeft de Heer voor mij gedaan, toen Hij zich mijn lot aantrok en mijn smaad* onder de mensen wegnam.’

Aankondiging van de geboorte van Jezus
[26] In* de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea, met de naam Nazaret, [27] naar een maagd die verloofd* was met een man genaamd Jozef, die uit het huis van David stamde; haar naam was Maria. [28] De engel trad bij haar binnen en zei: ‘Verheug* u, begenadigde, de Heer is met u.’ [29] Zij raakte geheel in verwarring door wat hij zei en vroeg zich af wat deze begroeting te betekenen had. [30] Maar de engel zei: ‘Schrik niet, Maria, u hebt genade gevonden bij God. [31] U zult zwanger worden en een zoon baren, die u de naam Jezus moet geven. [32] Hij zal een groot man zijn, en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd. God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. [33] Hij zal eeuwig koning zijn over het huis van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen.’ [34] ‘Maar hoe moet dat dan?’ zei Maria tegen de engel. ‘Ik heb geen omgang met een man.’ [35] De engel antwoordde haar: ‘Heilige Geest zal op u komen en kracht van de Allerhoogste zal u overdekken*. Daarom zal het kind heilig genoemd worden, Zoon van God. [36] Bovendien, ook Elisabet, uw verwante, is op haar oude dag zwanger van een zoon; zij werd onvruchtbaar genoemd, maar zij is al in haar zesde maand. [37] Want voor God is niets onmogelijk.’ [38] Toen zei Maria: ‘Ik ben de dienares van de Heer; laat met mij gebeuren wat u gezegd hebt.’ Toen ging de engel van haar weg.

Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods

De Verkondiging door de Aartsengel Gabriël aan de Maagd Maria nl. dat zij de Zoon Gods zal baren, thans gevierd op de 25e maart, d.i. precies 9 maanden vóór de Geboorte van Jezus op Kerstdag, herinnert ons aan de grootste en meest mysterievolle gebeurtenis uit de geschiedenis der mensheid, nl. de Incarnatie van het Woord Gods. Anders uitgedrukt: op dit moment heeft de Vader zijn Zoon Jezus doen ontstaan in de schoot van de Maagd Maria, en “de Zoon van de Vader wordt op natuurlijke wijze één en dezelfde met de Zoon van de Maagd”,  zoals de Heilige Anselmus het heeft uitgedrukt.

 De Maagd Maria krijgt daardoor de nam, schoner dan de schoonste ooit gegeven, nl. van Moeder Gods, in de Orthodoxe Kerk nog zo vaak aangeduid met de Griekse term Theotokos die als een diadeem in gouden letters haar voorstelling omspant. Moeder van Jezus, de nieuwe Adam, wordt zij tevens de Moeder van de gehele mensheid, die door Hem, door zijn Dood en Verrijzenis zal worden verlost. Zij wordt dus ons aller Moeder, Koningin van het gehele menselijke geslacht en van de gehele Schepping.

Het Troparion van het feest:

Heden is de aanvang onzer Verlossing: de openbaring van het eeuwig Heilsmysterie. De Zoon Gods wordt geboren als Zoon der Maagd. Gabriël verkondigt de Blijde Boodschap der genade. Met hem roepen ook wij tot de Moeder Gods: Verheug u, Hoogbegenadigde: de Heer is met u.